Lietotāja rīki

Vietnes rīki


dazadi:holestarina-limena-normalizesana

Ieteicamie, ierobežojamie un nevēlamie produkti lipīdu (holesterīna) līmeņa normalizēšanai

Produkta veids Ieteicamie produkti Mēreni lietojamie (ierobežojamie) produkti Produkti, no kuriem jāizvairās
Graudu produkti Graudu maize, rudzu maize, brokastīs graudu produkti: griķi, rīsi, auzu pārslas, grūbas (gatavoti bez taukiem, eļļas pilnpiena). Produkti ar kliju piedevu. Mannā, baltmaize, makaroni. Smalkmaizītes, siera radziņi.
Piena produkti Vājpiens, zema (zem 20%) tauku satura siers, biezpiena siers, vājpiena biezpiens, ļoti zema tauku satura jogurts, kefīrs, paniņas. Pilnpiens, siers ar samazinātu tauku saturu (ķimeņu siers). Jogurts, kefīrs ar samazinātu tauku saturu. Trekns piens, kondensētais piens, krējums, sviests. Trekns jogurts, trekns biezpiens. Treknie saldie biezpiena sieriņi.
Zupas Stiprs buljons, dārzeņu zupas. Treknas zupas, krējuma zupas.
Zivis Visas liesās un treknās zivis (vārītas, sautētas, ceptas uz restēm) minimāli 2-3 reizes nedēļā. Izvairīties no zivs ādas. Eļļā ceptas zivis. Krabji, garneles. Ikri. Treknas ceptas zivis. Kalmāri
Gaļa Tītars, netrekna vista, cālis (bez ādas), teļa gaļa, medījumi, truša gaļa. Liesa vērša gaļa, cūkgaļa, jaunlopa, jēra gaļa (ne vairāk kā 150g dienā 1-3 reizes nedēļā). Teļa vai cāļa gaļas desa. Aknas ne vairāk kā 3 reizes mēnesī. Pīles, zosis, vistas treknā gaļa, desas, dūmdesas, putnu ādas. Subprodukti (smadzenes, nieres, aknas, sirds).
Tauki Olīvu eļļa. Augu eļļas: saulespuķu, kukurūzas, rapšu. Mīkstais (ne hidrogenētais) margarīns, kas satur šīs eļļas. Dzīvnieku tauki. Sviests. Taukos caurmircis ēdiens. Cietais margarīns.
Olas Olu baltums. Ne vairāk kā 2 olas nedēļā (ieskaitot tās, ko lieto barības gatavošanai). Olu dzeltenums.
Saldie ēdieni. Konditorejas izstrādājumi Želejas, pudiņi no vājpiena un ar mazu cukura piedevu. Augļu salāti. Netreknie cepumi bez cukura. Marcipāns. Halva. Bezē kūkas. Saldējums, pudiņi, klimpas, mērces ar krējuma sviestu. Treknie cepumi. Šokolāde, konfektes. Ievārījumi, džemi. Treknas, saldas kūkas, tortes.
Rieksti Valrieksti, mandeles. Zemesrieksti, pistācijas. Kokosrieksti, sālīti rieksti.
Augļi, dārzeņi Visi svaigi un saldēti dārzeņi, pākšaugi: pupas, zaļie zirnīši, kukurūza, ar mizu vārīti kartupeļi. Visi svaigie un žāvētie augļi. Bez cukura konservēti augļi. Eļļā cepti kartupeļi. Augļu kompoti ar nelielu cukura piedevu. Taukos cepti kartupeļi un dārzeņi. Sālīti un ļoti saldi konservētie augļi.
Dzērieni Tēja. Filtrēta un šķīstoša kafija bez cukura. Minerālūdens. Nesaldinātas sulas. Alkoholu ne vairāk kā 20g (pārrēķinot tīrā etilspirtā dienā). Šokolādes dzēriens. Vārīta kafija. Saldi dzērieni.
Piedevas, garšvielas Pipari. Sinepes. Garšvielas. Mārrutki. Piedevas, kas satur daudz tauku. Sāls. Piedevas salātiem ar krējumu, majonēze.
dazadi/holestarina-limena-normalizesana.txt · Labota: 10.11.2020 13:17 , labojis Imants