Produkta veids | Ieteicamie produkti | Mēreni lietojamie (ierobežojamie) produkti | Produkti, no kuriem jāizvairās |
Graudu produkti | Graudu maize, rudzu maize, brokastīs graudu produkti: griķi, rīsi, auzu pārslas, grūbas (gatavoti bez taukiem, eļļas pilnpiena). Produkti ar kliju piedevu. | Mannā, baltmaize, makaroni. | Smalkmaizītes, siera radziņi. |
Piena produkti | Vājpiens, zema (zem 20%) tauku satura siers, biezpiena siers, vājpiena biezpiens, ļoti zema tauku satura jogurts, kefīrs, paniņas. | Pilnpiens, siers ar samazinātu tauku saturu (ķimeņu siers). Jogurts, kefīrs ar samazinātu tauku saturu. | Trekns piens, kondensētais piens, krējums, sviests. Trekns jogurts, trekns biezpiens. Treknie saldie biezpiena sieriņi. |
Zupas | Stiprs buljons, dārzeņu zupas. | | Treknas zupas, krējuma zupas. |
Zivis | Visas liesās un treknās zivis (vārītas, sautētas, ceptas uz restēm) minimāli 2-3 reizes nedēļā. Izvairīties no zivs ādas. | Eļļā ceptas zivis. Krabji, garneles. | Ikri. Treknas ceptas zivis. Kalmāri |
Gaļa | Tītars, netrekna vista, cālis (bez ādas), teļa gaļa, medījumi, truša gaļa. | Liesa vērša gaļa, cūkgaļa, jaunlopa, jēra gaļa (ne vairāk kā 150g dienā 1-3 reizes nedēļā). Teļa vai cāļa gaļas desa. Aknas ne vairāk kā 3 reizes mēnesī. | Pīles, zosis, vistas treknā gaļa, desas, dūmdesas, putnu ādas. Subprodukti (smadzenes, nieres, aknas, sirds). |
Tauki | Olīvu eļļa. | Augu eļļas: saulespuķu, kukurūzas, rapšu. Mīkstais (ne hidrogenētais) margarīns, kas satur šīs eļļas. | Dzīvnieku tauki. Sviests. Taukos caurmircis ēdiens. Cietais margarīns. |
Olas | Olu baltums. | Ne vairāk kā 2 olas nedēļā (ieskaitot tās, ko lieto barības gatavošanai). | Olu dzeltenums. |
Saldie ēdieni. Konditorejas izstrādājumi | Želejas, pudiņi no vājpiena un ar mazu cukura piedevu. Augļu salāti. | Netreknie cepumi bez cukura. Marcipāns. Halva. Bezē kūkas. | Saldējums, pudiņi, klimpas, mērces ar krējuma sviestu. Treknie cepumi. Šokolāde, konfektes. Ievārījumi, džemi. Treknas, saldas kūkas, tortes. |
Rieksti | Valrieksti, mandeles. | Zemesrieksti, pistācijas. | Kokosrieksti, sālīti rieksti. |
Augļi, dārzeņi | Visi svaigi un saldēti dārzeņi, pākšaugi: pupas, zaļie zirnīši, kukurūza, ar mizu vārīti kartupeļi. Visi svaigie un žāvētie augļi. Bez cukura konservēti augļi. | Eļļā cepti kartupeļi. Augļu kompoti ar nelielu cukura piedevu. | Taukos cepti kartupeļi un dārzeņi. Sālīti un ļoti saldi konservētie augļi. |
Dzērieni | Tēja. Filtrēta un šķīstoša kafija bez cukura. Minerālūdens. Nesaldinātas sulas. | Alkoholu ne vairāk kā 20g (pārrēķinot tīrā etilspirtā dienā). | Šokolādes dzēriens. Vārīta kafija. Saldi dzērieni. |
Piedevas, garšvielas | Pipari. Sinepes. Garšvielas. Mārrutki. | Piedevas, kas satur daudz tauku. | Sāls. Piedevas salātiem ar krējumu, majonēze. |